Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Banjaluci

Tužilaštvo predložilo mjeru pritvora zbog krivičnog djela teško ubistvo

28.11.2019.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 28.11.2019.godine, uputilo je sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenih D.R., rođen  1995. godine iz Banja Luke,  S.K., rođen 1986  iz Laktaša i B.Z., rođen 1986. iz  Banja Luke,  zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni D.R. počinio krivično djelo  Teško ubistvo iz člana 125.  stav 4.  KZRS u vezi sa krivičnim djelom Paljevina iz člana 243. stav 1. KZRS, a osumnjičeni S. K.  i B.Z. počinili krivično djelo Teško ubistvo iz člana 125.  stav 4.  KZRS u vezi sa članom 37. KZ RS.

Osumnjičena lice su dana 25.11.2019.godine u vremenskom periodu od 02,00 do 04,00 časova, u ulici Vase Glušca br.8, Grad Banja Luka, u kući vl. I.P., nakon verbalnog sukoba sa oštećenim B.R., rođen 1966. iz Banja Luke, istom nanijeli više povreda u predjelu grudi i vrata, a osumnjičeni R.D. je  oštećenom zadao udarac u predjelu vrata hladnim oružjem (nož) od koje povrede je oštećeni i preminuo, a potom je osumnjičeni D.R. zapalio kuću.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog  postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti  krivično djelo, te iz razloga vanrednih okolnosti jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-uznemirenju javnosti shodno članu 197. stav 1. tačka a. b. v. i  g.  Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci.

 

„Prilikom preuzimanja ili prenošenja informacija koje objavljuje Okružno javno tužilaštvo Banja Luka o predmetima u kojima su lica osumnjičena za krivična djela, molimo vas, da imate u vidu presumpciju nevinosti  iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u kojem je u stavu  1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika-tuz-veca.jpg