Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Banjaluci

Tužilaštvo predložilo mjeru pritvora zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga

17.07.2019.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 17.07.2019.godine, uputilo je sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenih: S. Š., rođen 1987.godine iz Banja Luke, D.T., rođen 1983. godine iz Hrvatske Kostajnice, Republika Hrvatska, N.D., rođen 1989.godine iz Banja Luke i  D.Đ., rođen 1990. godine iz Banja Luke, zbog postojanja osnovane sumnje da su  počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 1. i 2. KZ RS, osumnjičeni Š.S., u sticaju sa krivičnim djelom Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. stav 1. KZ RS,u sticaju sa krivičnim djelom Falsifikovanje isprave iz člana 347. stav 2. KZ RS a osumnjičeni T. D. u sticaju sa krivičnim  djelom Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija  iz člana 361. stav 1. KZ RS.

Osumnjičena lica su u vremenskom periodu od 2018.-2019. godine,  na više lokacija na području Grada Banja Luka i Opštine Laktaši,  napravili improvizovane laboratorije za vještački uzgoj opojne droge skank. Prilikom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni od istih je oduzeto oko 900 stabljika biljke, koja svojim izgledom asocira na indijsku konoplju, oružje, veće količine novca u različitim apoenima i valutama i drugi predmeti i sredstva koji su korišteni za izvršenje pomenutih krivičnih djela.

Osumnjičena lica su lišena slobode u okviru zajedničke akcije naziva „Unikat“, Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Policijske uprave Banja Luka.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora  zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog  postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na  svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti  krivično djelo, shodno članu 197. stav 1. tačka a.  b. i v.  Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci.

 

“Poštovani predstavnici medija molimo vas, da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da lica, na koja se odnose vijesti i informacije  iz  Tužilaštva imaju status osumnjičenih lica.

Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti, koje definiše da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.”


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

droga-2.bmp