Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Banjaluci

Seminar za glavne tužioce i službenike za informisanje tužilaštava

08.04.2019.

                   Seminar za glavne tužioce i službenike za informisanje tužilaštava

 

                       Tužilaštva u BiH opredjeljena za veću transparentnost u radu

 

U Sarajevu je  4. i 5. aprila 2019.godine,  održan seminar  o jačanju transparentnosti u radu tužilaštava u Bosni i Hercegovini. Zamjenik glavnog tužioca - specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) Miodrag Bajić, naglasio je da su tužilaštva opredjeljena da u skladu sa mogućnostima i principom zaštite istrage, osiguraju informacije za javnost i unaprijede komunikaciju sa medijima.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH Tihomir Jurko, je naglasio kako je važno kontinuirano jačati internu komunikaciju u tužilaštvima, jer je to dobra polazna osnova za dobru eksternu komunikaciju.

U okviru ovog seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom Tužilaštva i mediji:Kako do bolje saradnje?“,gdje su predstavnici tužilaštava i medija u BiH zajednički, kroz dijalog, tražili adekvatna rješenja za izazove sa kojima se suočavaju u međusobnoj saradnji i komunikaciji.

Analitičarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH Erna Mačkić, tom prilikom predstavila je rezultate analize „Transparentnost pravosuđa u BiH u domenu procesuiranja koruptivnih krivičnih djela“, kao i preporuke tužilaštvima kako da poboljšaju transparentnost.

Na seminaru je upriličen i radno-konsultativni sastanak povodom izrade „Uputstva za komunikaciju u tužilaštvima“. Ovom prilikom glavni tužioci i službenici za odnose s javnošću podijelili su svoja razmišljanja i dali svoj doprinos u izradi ovog važnog dokumenta, čiji je cilj standardizacija pristupa svih tužilaštava u oblasti interne, eksterne i krizne komunikacije. Finalni nacrt ovog dokumenta, čiju izradu podržava USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH, biće predstavljen na kolegijima glavnih tužilaca  RS i FBiH koji su planirani u julu ove godine.

Seminar „Transparentnost tužilaštava i komunikacija s javnošću“ organizovali  su centri za edukaciju sudija i tužilaca RS i FBiH, u saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa u BiH.

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika03.jpg

slika04.jpg

slika07.jpg